Pages Menu
Categories Menu
Leczenie uczuleń

Leczenie uczuleń

Alergia jest chorobą przewlekłą, co oznacza, że towarzyszy przez całe życie. Pojawienie się objawów uczuleniowych powoduje jednak spore ograniczenie u alergika. Z tego powodu stosowane są odpowiednie leki, których zadaniem jest zahamowanie objawów. Wielu alergikom zaleca się stosowanie odpowiednich leków. Ich dawka zależy przede wszystkim od wystąpienia objawów alergii. Najczęściej leki podaje się miejscowo, np. w przypadku pokrzywki, stosuje się maści, których zadaniem jest łagodzenie świądu. Dzięki temu, wysokie stężenie leku skoncentrowane jest wyłącznie w jednym miejscu. Ponadto, takie przyjmowanie leku, zapobiega powstaniu różnych dolegliwości całego organizmu. W zapobieganiu alergii pokarmowej stosowana jest głównie dieta eliminacyjna. Polega ona na całkowitym wykluczeniu z jadłospisu produktów, o działaniu uczulającym. Zaplanowanie takiej diety przez osobę niedoświadczoną może być trudne, ponieważ w wielu produktach alergeny występują pod postacią ukrytą. Restrykcyjne przestrzeganie diety zazwyczaj powoduje brak jakichkolwiek objawów. W niektórych przypadkach stosuje się immunoterapię, znaną też pod nazwą odczulanie. Polecana jest ona przede wszystkim dla pacjentów, u których tradycyjna forma leczenia nie przynosi...

Wiecej
Szczepionki doustne przeciw alergii

Szczepionki doustne przeciw alergii

Jeszcze do niedawna u alergików stosowano immunoterapię, polegającą na wstrzykiwaniu określonej dawki szczepionki. Wiązało się to z pewnymi niedogodnościami. Przede wszystkim osoby uczulone, kilka razy w miesiącu musieli zjawiać się na zastrzyki w wyznaczonym miejscu. Nie każdy akceptuje taką formę podawania leku. Alternatywą dla zastrzyków są jednak szczepionki, które przyjmowane są doustnie. Ich zaletą jest przede wszystkim to, że alergik może samodzielnie zaaplikować sobie odpowiednią dawkę. Szczepionka ma bowiem postać płynną, zatem wystarczy wkroplić niewielką dawkę pod język. Jest to bardzo bezpieczna metoda, a ponadto dobrze tolerowana przez większość uczulonych. Alergik musi być jednak dobrze poinformowany, w jaki sposób aplikować sobie szczepionkę oraz jakie niepożądane objawy mogą wystąpić. Do nich zalicza się m.in. obrzęk warg, świąd czy zaburzenia żołądka oraz jelit. W niektórych przypadkach, objawy mogą uwzględniać cały organizm. Wówczas pojawia się pokrzywka, nasila się astma oraz pojawia się katar sienny. Tego rodzaju objawy, powinny skłonić alergika do udania się do lekarza. Nie wszyscy mogą jednak przyjmować szczepionkę w formie kropli. Dotyczy to przede wszystkim tych osób, które przechodziły...

Wiecej
Najczęstsze uczulenia pokarmowe

Najczęstsze uczulenia pokarmowe

Alergie pokarmowe mogą pojawić się nawet u małych dzieci. Niekiedy są skutkiem niewłaściwej diety, głównie zbyt szybkim wprowadzaniem do jadłospisu produktów uczulających. W niektórych przypadkach, alergie pokarmowe mogą minąć samoistnie. Dotyczy to przede wszystkim alergii na mleko krowie. Uczulenie to pojawia się u bardzo wielu dzieci, jednak u większości z czasem zanika. Stopień wrażliwości na alergeny pokarmowe jest różne. Zaobserwowano jednak, że niektóre produkty uczulają częściej, niż pozostałe. Jednymi z nich są orzeszki ziemne. Zawierają pewne grupy białek, które posiadają silne właściwości uczulające. W niektórych przypadkach, spożycie orzeszków ziemnych doprowadza do powstania wstrząsu anafilaktycznego. Po ich zjedzeniu, u osób uczulonych, często pojawia się także pokrzywka lub wymioty. Sporo osób posiada alergię na ryby i owoce morza. Zawarte w nich składniki, mogą uaktywniać wydzielanie histaminy, która odpowiada za powstanie reakcji alergicznych. Zazwyczaj spożycie ryb wiąże się z obrzękiem warg, twarzy, które połączone jest ze świądem. Owoce mogą stanowić kolejny element uczulający. Najczęściej dotyczy to cytrusów, truskawek oraz jabłek. W wyniku spożycia owocu alergizującego, zazwyczaj pojawia się...

Wiecej
Badanie stężenia alergenów w powietrzu

Badanie stężenia alergenów w powietrzu

Uczulenie na pyłki roślin, roztocza kurzu domowego czy sierść zwierząt, powodowane jest przez alergeny wziewne. Alergen, pod kątem budowy, jest białkiem, które zazwyczaj jest składnikiem komórki roślinnej lub zwierzęcej. Alergeny wziewne mogą powodować uczulenie przez cały rok lub sezonowo. Pierwszy przypadek dotyczy alergii na pyłki roślin. Cechą charakterystyczną każdej rośliny jest to, że okres jej pylenia jest bardzo zróżnicowany. Część roślin, jak np. leszczyna, rozpoczyna pylenie już w miesiącach zimowych. Inne, jak np. trawy, w miesiącach letnich. Od stężenia pyłków w powietrzu zależy intensywność objawów alergicznych. W przypadku małych stężeń, objawy mogą nawet nie wystąpić. Uczulenie całoroczne dotyczy alergenów sierści zwierząt domowych i roztoczków kurzu domowego. Stężenie ich w powietrzu jest jednak zróżnicowane. Unikanie miejsc o wysokim nasyceniu powietrza danymi alergenami, jest zatem bardzo ważne w przypadku alergików. Z tego powodu tak ważne jest przeprowadzenie badań stężenia pyłków, które wykonuje się zarówno wewnątrz, jak i zewnątrz pomieszczeń. Do badań tych wykorzystywany jest specjalny aparat, który składa się m.in. z taśmy, na której umieszczony jest lepik. Za pomocą silnika elektrycznego,...

Wiecej